Scoala de vară sub genericul “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a XII-a

În perioada 4-9 iulie 2016, Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj a organizat, la Zalău, şcoala de vară sub genericul “Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a XII-a.

Acest proiect, care are deja o frumoasă tradiţie, este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenționează să le ofere un cadru propice pentru a fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România. De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenția de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunitățile românești din statele din jurul României, în sensul păstrării identității naționale.

Școala de vară a fost organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Finanțator principal este Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României. Manifestarea se bucură, de asemenea, de un sprijin substanțial din partea Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, și a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

            Deschiderea oficială a școlii de vară a avut loc în data de 5.07.2016, începând cu ora 9.30, în sala ”Dialoguri europene” a Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj (Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 11). Au adresat cuvinte de salut reprezentanți ai autorităților locale, ai Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, ai Centrului de Studii Transilvane și ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

            Programul școlii de vară cuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști reputați din Zalău, Oradea, Cluj, Ungaria și Republica Moldova, excursii la obiective culturale din Județul Sălaj, și activități cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

                                                                                                    secretariat.cst@academia-cj.ro
Copyright 2008 Centrul de Studii Transilvane    |    Web design: Netlogiq Cluj