Istvan Deak, Mai presus de nationalism. O istorie politica si sociala a corpului de ofiteri habsburgici, 1848-1918, Academia Romana/Centrul de Studii Transilvane, Cluj, 2009, ISBN 978-973-7784-44-5

Profesor la Universitatea Columbia, autor al numeroase volume si articole stiintifice distinse cu premii prestigioase, Istvan Deak (n. 1926 in Ungaria) este considerat o voce de referinta in istoria Europei Centrale si Rasaritene.

Cartea reprezinta un studiu de istorie sociala a armatei austro-ungare, bazat pe studierea celor mai importante surse arhivistice si nu numai. Prin cartea sa, István Deák ne introduce in lumea aparte a ofiterilor unui stat supranational unic in felul sau si a carui coeziune si supravietuire in epoca nationalismului din secolul al XIX-lea i se datoreaza tocmai armatei si corpului sau de ofiteri. Ideologia si stilul de viata al ofiterilor armatei austro-ungare, carora autorul le-a consacrat pagini consistente, prestigiul imens de care se bucurau ofiterii in plan social, arunca o lumina in plus asupra atasamantului elitei românesti fata de Casa de Habsburg, dar explica si prapastia dintre ofiter si trupa sa, lipsa entuziasmului taranilor români pentru armata imparateasca.

 

                                                                                                    secretariat.cst@academia-cj.ro
Copyright 2008 Centrul de Studii Transilvane    |    Web design: Netlogiq Cluj