Scoala de vara sub genericul "Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei", editia a V a


Proiectul s-a născut din dorinţa de a crea pentru cursanţi un cadru propice pentru a putea fi puşi în contact cu ultimele achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică cât şi metodica predării istoriei; de asemenea şcoala de vară a fost văzută ca un bun prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre probleme comune specifice predării istoriei în ţările de provenienţă. Aşadar, şcoala de vară are drept scop punerea la curent a profesorilor români de istorie din diaspora mai sus menţionată cu noutăţile privind istoria românilor atât ca subiect de cercetare, cât şi ca materie de studiu în şcoală; furnizarea de materiale didactice şi cu caracter ştiinţific: manuale şcolare de istorie (acţiune posibilă cu sprijinul constant al inspectoratelor şcolare), publicaţii ale CST, alte materiale audio-vizuale; strângerea legăturilor dintre participanţi şi România.

În cadrul şcolii de vară au fost realizate următoarele activităţi:

* Prelegeri cu caracter ştiinţific susţinute de prof. dr. Ioan Aurel Pop, prof. dr. Ioan Sbârciu, acad. Dumitru Protase, prof. dr. Nicolae Bocşan, prof. dr. Liviu Zăpârţan, prof. dr. Ioan Bolovan, prof. dr. Corneliu Gaiu, C.Ş. III Daniela Mârza.
* Activităţi cu caracter didactic - aplicativ susţinute la şcoala generală „Ştefan cel Mare” din Bistriţa sub îndrumarea prof. Claudiu Şular şi cu sprijinul prof. Doina Petrean (inspector de istorie), prof. Lazăr Ureche, prof. Dan Archiudean.
* Excursii de studiu la obiective importante pentru istoria multiculturală a Transilvaniei şi a României: casa memorială „Andrei Mureşanu”, casa memorială „Liviu Rebreanu”, casa memorială „George Coşbuc”, Liceul „George Coşbuc” din Năsăud, biserica romanică de la Herina, biserica gotică din Tărpiu, Muzeul etnografic „Casa Sasului” din Livezile etc.


Opinii ale participanţilor:

 “Pentru mine această şcoală de vară are o mare importanţă fiindcă învăţ mai bine limba română şi totdată mă încunoştiinţez cu multe evenimente din istoria românilor despre care nu am învăţat la Facultatea de Istorie din Serbia” (Rodica Almăjan din Alibunar, Serbia – profesor de istorie, coordonatoarea Departamentului pentru Învăţământ al Consiliului Naţional al Românilor din Republica Serbia).

 “Organizarea cursurilor a avut un nivel înalt. Mi-a plăcut să descopăr prin intermediul excursiilor o serie de monumente istorice, care numai prin poze le-am admirat. Discursurile mi-au îmbunătăţit orizontul cultural, iar schimbul de informaţii cu românii din diferite regiuni a fost o experienţă bogată” (Vera Untilov din Chişinău, Republica Moldova, profesor la Liceul “T. Zadnipru”).

 “Cunoştinţele pe care le acumulez sunt benefice în predarea unor teme, împărtăşesc impresiile, materialul didactic primit (filme, poze etc.) cu elevii, colegii de catedră. Această şcoală de vară este unica ieşire a mea personală din R(epublica) M(oldova) şi marea ocazie de a vizita locurile istorice ale României” (Maria Neamţu, profesor de istorie, Chişinău, Republica Moldova).

 “În viaţă încă n-am avut o aşa ocazie de a mă afla în anturajul unui asemenea public. Temele abordate şi discutate mi-au îmbogăţit cunoştinţele în domeniul de studiere a istoriei neamului meu. În activitatea de profesor de istorie cunoştinţele primite aici, la şcoala de vară, le voi folosi la lecţii pentru elevii mei“ (Larisa Manolachi, profesor de istorie, sat Proboteşti, r. Herţa, Ucraina).

 “Datorită acestor cursuri am aflat foarte multe informaţii pe care în Ucraina nu aveam posibilitatea să descopăr, deoarece lipseşte literatura necesară. Vreau să accentuez că românii din Bucovina (Ţinutul Herţa) 97% recunosc mentalitatea română. Pentru mine ca profesor începător şcoala de vară este ca un drum spre cunoaşterea trecutului şi prezentului Transilvaniei şi a întregului popor român. Vreau să spun că datorită şcolii de vară de unde am ales foarte multe informaţii anul acesta am să cer directorului să-mi dea nişte cursuri suplimentare pentru a citi în şcoală istoria românilor“. (Irina Paşcanu-Lişman profesor de istorie, sat Mogoşeşti, r. Herţa, Ucraina).

                                                                                                    secretariat.cst@academia-cj.ro
Copyright 2008 Centrul de Studii Transilvane    |    Web design: Netlogiq Cluj