Scoala de vara cu tema "Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei", editia a IV a

La cursuri au participat 40 de profesori de istorie, doctoranzi si redactori de la publicatiile romanilor din Serbia, Ungaria, Ucraina si Republica Moldova, majoritatea activand in gimnaziile si liceele din tarile respective. Printre participanti s-au numarat prof. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Romane si prof. dr. Ilie Luceac din Cernauti, prof. Rodica Almajan (coordonatoarea Departamentului pentru Invatamant al Consiliului National al Minoritatii Romane din Republica Serbia), prof. Zoia Jalba, deputat in Parlamentul de la Chisinau etc. Majoritatea participantilor au fost din Republica Moldova, cealalta jumatate fiind constituita din profesorii romani ce au venit din Maramuresul istoric aflat in Ucraina, din zona Bucovinei si a tinutului Herta aflate tot in Ucraina, din Serbia, si 1 reprezentant al profesorilor romani din Ungaria.
Programul cursurilor a cuprins o bogata oferta, incluzand prelegeri cu caracter teoretic, aplicatii practice, dar si excursii de studiu la obiective cu inalta semnificatie pentru istoria Romaniei.
Prelegerile au fost sustinute de specialisti precum acad. Camil Muresan (presedintele filialei Cluj a Academiei Romane), prof. univ. dr. Nicolae Bocsan (prorector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj), prof. univ. dr. Ioan Bolovan, dr. Adriana Rusu.
Activitatile practice s-au desfasurat lal Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Hunedoara si la Liceul Pedagogic “Sabin Dragoi” din Deva.
Excursiile au fost organizate la urmatoarele obiective: cetatile dacice din Muntii Orastiei (Blidaru, Costesti), Ulpia Traiana Sarmizegetusa, bisericile de la Densus, Santamarie-Orlea si Streisangiorgiu, Castelul Huniazilor, Tebea.

                                                                                                    secretariat.cst@academia-cj.ro
Copyright 2008 Centrul de Studii Transilvane    |    Web design: Netlogiq Cluj