2001-2005

2005

a lansat, in cadrul Programului Cartea lunii la Ministerul Afacerilor Externe, lucrarea Istoria Transilvaniei, vol. II (pana la 1711)

a lansat, in cadrul Programului Cartea lunii la Ministerul Afacerilor Externe, lucrarea Istoria Transilvaniei, vol. II (pana la 1711), coord. acad. Ioan-Aurel Pop, prof. univ. dr. Thomas Nägler, prof. univ. Magyari András.

coorganizator al Simpozionului National

a fost coorganizator al Simpozionului National cu participare internationala Presa scrisa romaneasca. Trecut, prezent, perspective, organizat la Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj.

participare la Salonul Editurilor Transilvane

participare la Salonul Editurilor Transilvane, manifestare organizata de Expo Transilvania in colaborare cu Societatea Culturala “Lucian Blaga” Cluj, Uniunea Scriitorilor din Romania – Filiala Cluj, Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” Cluj, Casa Municipala de Cultura Cluj-Napoca. In cadrul acestui salon de carte, Centrul de Studii Transilvane a fost distins cu Diploma de excelenta pentru activitatea editoriala.

Conferinta internationala Populatia Romaniei: trecut, prezent, viitor

Conferinta internationala Populatia Romaniei: trecut, prezent, viitor, in colaborare cu Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj.

Masa rotunda Restituiri, intre istorie si literatura

Masa rotunda Restituiri, intre istorie si literatura, impreuna cu Facultatea de Litere a Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj.

Seminarul Ebrei in Italia e Romania Fra ’800 e’900

Seminarul Ebrei in Italia e Romania Fra ’800 e’900, ce s-a desfasurat la Gorizia, Italia, in colaborare cu Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei din Gorizia, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venezia, ARCIR din Milano si ISIG din Gorizia.

Simpozionul Principele Stefan Bocskai si epoca sa

Simpozionul Principele Stefan Bocskai si epoca sa organizat in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj

Cursurile Scolii de Vara, sub genericul Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei

Cursurile Scolii de Vara, sub genericul Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei, editia I.

Seminarul Tarda Crociata, Umanesimo, Controriforma. Momenti di storia dell’Europa Centro Orientale

Seminarul Tarda Crociata, Umanesimo, Controriforma. Momenti di storia dell’Europa Centro Orientale, ce s-a desfasurat la Gorizia, Italia, in colaborare cu Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei din Gorizia, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venezia, ARCIR din Milano si ISIG din Gorizia.

Simpozionul International Cluj-Napoca – destinul unui oras si al locuitorilor sai in Europa

Simpozionul International Cluj-Napoca – destinul unui oras si al locuitorilor sai in Europa, in colaborare cu Centrul Cultural German si Biblioteca Austria.

Zilele Scolii - Colegiul National “George Cosbuc” din Cluj-Napoca

Cu ocazia Zilelor Scolii, manifestare organizata de catre Colegiul National “George Cosbuc” din Cluj-Napoca, s-a lansat lucrarea Viata lui George Cosbuc, de Gavril Scridon.

Simpozionul International Razboi si societate in secolul XX

Simpozionul International Razboi si societate in secolul XX, la Cluj-Napoca si Arcalia, in colaborare cu Institutul Italo-Roman de Studii Istorice si Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj.

Conferinta nationala Romania: de la Tratatul de la Varsovia la aliantele euroatlantice

Conferinta nationala Romania: de la Tratatul de la Varsovia la aliantele euroatlantice, moderata de conf. univ. dr. Ioan Bolovan.

2004

Colocviul Sub semnul Rascoalei lui Horea. Violenta populara vs. violenta autoritatilor

Conferinta Internationala Antisemitism si antiiudaism in Europa Centrala si Occidentala

Simpozionul Jurnalismul cultural in actualitate

Simpozionul Jurnalismul cultural in actualitate, organizat in colaborare cu Catedra de jurnalism de la Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj.

Simpozionul International Ebrei in Italia e Romania fra ’800 e ’900

Simpozionul International Ebrei in Italia e Romania fra ’800 e ’900, organizat la Gorizia impreuna cu Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia, Istituto di Sociologia Internazionale din Gorizia, Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropa din Gorizia, Associazione per le Relazioni Culturali fra Italia e Romania din Milano.

Masa rotunda cu tema 23 August 1944: intre istorie si istoriografie

Conferinta Stefan cel Mare – epoca si personalitatea sa

Conferinta Stefan cel Mare – epoca si personalitatea sa, organizata impreuna cu Academia Romana, Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului, Ministerul Culturii si Cultelor, prefectura si Consiliul Judetean Cluj, Muzeul National de Arta Cluj, Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga” Cluj si Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea.

Conferinta Internationala De la Cruciada a IV-a la unificarea europeana

Conferinta Internationala De la Cruciada a IV-a la unificarea europeana organizata in colaborare cu Ministerul Integrarii Europene, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj si cu Institutul de Studii Internationale.

coorganizator al Conferintei Internationale Ioan Slavici – Tribuna: 120 de ani de la infiintare,

coorganizator al Conferintei Internationale Ioan Slavici – Tribuna: 120 de ani de la infiintare, organizata in colaborare cu revista Tribuna din Cluj.

Intalnire cu cititorii din Gherla

Actiune culturala in orasul Gherla, intitulata Intalnire cu cititorii din Gherla.

Masa rotunda cu tema In moara istoriei. Germanii din Romania intre dictatura bruna si cea rosie.

Masa rotunda cu tema Actualitatea cercetarilor de istorie a Transilvaniei

Masa rotunda cu tema Actualitatea cercetarilor de istorie a Transilvaniei.

2003

Masa rotunda Istorie si literatura. Scoala clujeana de istorie literara

Masa rotunda Istorie si literatura. Scoala clujeana de istorie literara, organizata impreuna cu Facultatea de Litere a Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj

Conferinta Internationala Una regione della Mitteleuropa: la Transilvania oggi, Gorizia, Italia

Conferinta Internationala Una regione della Mitteleuropa: la Transilvania oggi, Gorizia, Italia, organizata in colaborare cu Istituto per gli Incontri Culturali mitteleuropei din Gorizia, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia, ARCIR din Milano si ISIG din Gorizia.

Conferinta Internationala Calatori din spatiul romanesc in Occident (secolele XVII-XX)

Conferinta Internationala Calatori din spatiul romanesc in Occident (secolele XVII-XX), organizata impreuna cu Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj.

Sesiunea Stiintifica Biserica si nationalitate in Transilvania in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Sesiunea Stiintifica italo-romana Stat si biserica in Europa

Sesiunea Stiintifica italo-romana Stat si biserica in Europa, organizat impreuna cu Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj, cu participarea unor profesori de la universitati italiene.

Colocviul Emigrarea romanilor din Transilvania in America in epoca moderna

Colocviul Emigrarea romanilor din Transilvania in America in epoca moderna, organizat in colaborare cu Institutul de istorie din Cluj.

2002

Participare la Salonul International de Carte, Cluj-Napoca.

Colocviul romano-italian Stat si natiune in centrul si Estul Europei

Colocviul romano-italian Stat si natiune in centrul si Estul Europei, cu participarea unor profesori de la universitati italiene.

Simpozionul Centenar D. Prodan

Simpozionul Centenar D. Prodan, organizat impreuna cu Institutul de Istorie din Cluj, cu sprijinul Prefecturii si al Consiliului Judetean Cluj.

2001

Conferinta Internationala Civilizatie transilvana si tendinte metodologice in noua istorie

Conferinta Internationala Civilizatie transilvana si tendinte metodologice in noua istorie, organizata in colaborare cu Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj.

Colocviul romano-italian Stat si natiune in centrul si Estul Europei

Colocviul romano-italian Stat si natiune in centrul si Estul Europei, organizat in colaborare cu Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj, cu participarea unor profesori italieni de la universitatile “La Sapienza”, Roma Tre si Messina.

                                                                                                    secretariat.cst@academia-cj.ro
Copyright 2008 Centrul de Studii Transilvane    |    Web design: Netlogiq Cluj